Je hebt het vast wel gehoord: telewerk wordt opnieuw zeer sterk aanbevolen om de pandemie in te dijken. We gaan dus weer zoveel mogelijk vanuit huis werken, want er heerst een virus. Voor de files is dat zeker goed nieuws, maar niet iedereen wordt er meteen vrolijk van. Afleiding door jengelende kinderen om je heen, het gebrek aan sociaal contact met de collega’s, er zijn toch wel wat dingen die we liever anders zouden zien. Maar aan alles valt een mouw te passen. Je werkhoekje dan zo aangenaam mogelijk maken kan bijvoorbeeld al veel helpen. En dus komen er ook vragen over de schoonmaak naar boven. Want hoe kunnen we op de beste manier zorgen voor een hygiënische (werk)omgeving? Hoe proper is proper? Het blinkt allemaal wel als een spiegel, maar is dat genoeg? Zijn dan, naast het vuil, ook alle bacteriën weg? Heel wat vragen dus.

Ja de meeste bacteriekolonies worden met een normale schoonmaak met klassieke middelen verwijderd. Het aantal bacteriekolonies dat overblijft, valt binnen het aanvaardbare. Willen we vandaag immers niet alle bacteriekolonies weg hebben? Tja, beter alles weg dan een mogelijkheid van besmetting, hoe klein dan ook. Zo wil toch de redenering. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Glanzend schoon!

Ooit is de mens beginnen schoonmaken om gezondheidsredenen, en dat was nodig. Maar in het midden van vorige eeuw leek deze primaire intentie plots volledig verdwenen. De focus verschoof naar het creëren van een visueel proper oppervlak: witter dan wit en glanzend schoon! Toch zien we nu meer dan ooit dat het net de onzichtbare zaken zijn die onze gezondheid positief of negatief kunnen beïnvloeden. En in tegenstelling tot de gangbare gedachte, dragen klassieke schoonmaakproducten niet meteen bij tot een gezondere leefomgeving.

Na een gewone schoonmaakbeurt is het onzichtbare fijnstof immers niet weg. En de chemicaliën van die producten blijven op de net schoongemaakte oppervlakken achter als onzichtbare Vluchtige Organische Stoffen (VOC’s, voor de Engelse afkorting). Een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) toonde aan dat die VOC’s vooral bij langdurig en veelvuldig contact voor aanzienlijke gezondheidsproblemen zorgen bij schoonmaakhulpen.

Professor toxicologie Jan Tytgat(KU Leuven) formuleerde het als volgt: Klassieke schoonmaakproducten zijn schadelijk voor de gezondheid. De chemicaliën in de producten kunnen onder andere longproblemen, kanker, en hart- en vaatziekten veroorzaken. Zo is er een belangrijke gezondheidsproblematiek bij onze schoonmakers die te wijten is aan dagdagelijks contact met deze producten.”

Maar het zal zo’n vaart wel niet lopen zeker? We zijn er toch maar mooi in geslaagd om 99,99% van al die bacteriën om ons heen het hoekje om te helpen! Dus kunnen we nu echt veilig en gezond beginnen telewerken. Eind van het verhaal. Euh, niet dus.

In evenwicht met de natuur

Misschien is het toch maar beter om niet te vergeten dat bacteriën van doorslaggevend belang zijn voor het leven op onze mooie planeet. We dragen er trouwens zelf anderhalve kilo van met ons mee, ons hele leven lang, zowel in onze darmflora als op onze huid. En we strooien er elk uur ook miljoenen van rond in onze omgeving. Zonder hen zouden we gewoon niet gezond blijven en kunnen overleven. Dus is het in feite niet meteen zo’n goed plan om alle bacteriën uit te schakelen, de kwaadaardige én de goede. Want trekken we zo niet alles uit balans?

Ja dat doen we. Geen slecht idee om daar dan toch maar mee op te houden. Zo tonen wetenschappelijke onderzoeken bijvoorbeeld aan dat de enorme opkomst aan allergieën en auto-immuunziekten in het Westen verband houdt met onze overmatige hygiëne waardoor ons natuurlijk contact met gezonde microflora verstoord wordt. De bijna ziekelijke drang tot het creëren van steriele binnenruimten doet ons dus meer kwaad dan goed. We kijken daarom ook voor ons werkhoekje maar beter uit naar een alternatief.

Het hoeft niet gezegd dat wij nu meer dan ooit de richtlijnen van lokale en internationale gezondheidsorganisaties en overheden volgen om onszelf en anderen te beschermen tegen het sars-covid-2 virus. Dat even terzijde.

Yokuu natuurlijk schoonmaakproduct

Maar de filosofie achter YOKUU ontstond al lang voor er van Corona sprake was: rechttrekken wat in de wondere wereld van de schoonmaak al zoveel decennia lang is scheefgegroeid. Hoe? Door de mens weer in harmonie te brengen met de natuur en een radicale shift te maken in hoe we in onze leefomgeving omgaan met microben. De focus verschuift hierbij naar het creëren en onderhouden van gunstige microbiële ecosystemen via schoonmaakproducten barstensvol goede bacteriën. Die maken niet alleen alles blinkend schoon, maar blijven ook nog dagenlang zelfstandig nazuiveren en vormen zo een natuurlijke barrière tegenover fijnstof en ongunstige microben. Een principe dat overal in de natuur terugkomt. En die natuur halen wij daarom met onze schoonmaakparel graag bij ons naar binnen.

Vind je het een goed plan voor je werkhoekje? Dan is het dat zeker ook voor het hele huis. Miljarden van onze goede bacteriën zijn alvast dolenthousiast om je een handje toe te komen steken! En wil je ook via onze nieuwsbrief regelmatig meer informatie ontvangen? Schrijf je dan nu snel in en ontvang zo ook nog een mooie korting op je volgende aankoop.

1 of 3