Schoonmaakmiddelen met goede bacteriën

Yokuu is a lovely brand.

Goede bacteriën zijn in staat om organische vervuiling af te breken tot voeding voor zichzelf. Slechte bacteriën krijgen daardoor minder kans om zich te vestigen en zelfs te overleven. Da’s heel kort en bondig de filosofie achter het reinigen met bacteriën. Schoonmaakmiddelen met goede bacteriën dus. Maar hoe werkt dat dan precies? En is dat ook interessant voor mij?

Bacteriën die schoonmaken, een natuurlijk proces

Hoewel het in de wereld van de schoonmaakproducten ook vandaag nog tamelijk revolutionair is, doen ze het in de natuur als sinds het begin der tijden. Overal om ons heen, in bossen, rivieren en zeeën zijn ontelbare miljarden bacteriën doorlopend hard aan het werk om de boel schoon te houden. Als in de herfst de blaadjes van de bomen vallen, verwerken onze microscopisch kleine vrienden ze tot voedingsstoffen voor de planten en sluiten zo de cirkel. Maar hetzelfde doen ze met dode dieren in het bos. En ook dode planten en dieren in het zeeleven worden door hen weggezuiverd.

Angst voor bacteriën en schrobben tot alles blinkt

Verstoring van het natuurlijk evenwicht in de omgeving

De mens is een ware expert als het erop aankomt om een natuurlijk evenwicht te verstoren. We doen dat misschien niet meteen met opzet, maar toch. We houden van hygiëne en een propere leefomgeving en kuisen dat het een lieve lust is. En daar gebruiken we vanzelfsprekellijk schoonmaakmiddelen voor, veelal agressief en synthetisch, maar ook steeds meer “groen”. Maar wat nagenoeg al die producten met elkaar gemeen hebben, is dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen “goed” en “kwaad”. Conventionele schoonmaakmiddelen vernietigen slechte, ziekmakende bacteriën, maar tegelijk moeten ook alle goede bacteriën eraan geloven. Kan je je voorstellen wat er dan gebeurt? De miljarden natuurlijk zuiverende bacteriën worden niets ontziend aangevallen door onze schoonmaakwoede en geëlimineerd door onze productkeuze, waardoor het natuurlijk evenwicht brutaal wordt verstoord.

Verstoring van het natuurlijk evenwicht bij je persoonlijke hygiëne, en op je eigen lijf

In deze coronatijden komen van overal adviezen op ons af die het natuurlijke evenwicht van bacteriën nog veel meer gaan verstoren. Denk maar aan het desinfecteren om alles “onberispelijk schoon te maken”, of het overvloedige gebruik van al die agressieve handgels. We wassen onze handen kapot en desinfecteren tot er geen bacterie meer overblijft. Maar of dat ook echt goed is?

Want als je de dingen uit balans brengt, valt het kaartenhuisje onherroepelijk door mekaar. Beter zouden we gaan nadenken over microbieel of bacterieel management: hoe hou je de balans tussen goede en slechte bacteriën optimaal? We passen bacterieel management steeds vaker toe als het om het inwendige van ons lichaam gaat, maar absoluut nog niet in onze leefomgeving.

Als mens dragen we zo’n 1,5 kg levende bacteriën met ons mee, in en op ons lichaam. Het mag verbazen, maar in aantal overtreffen ze onze eigen lichaamscellen. Goede bacteriën beschermen ons tegen ziekmakers van buitenaf. Probiotica supplementen zijn hier zelfs op gestoeld: door inname van goede bacteriën wordt het evenwicht in je darmen hersteld en zo kan het microbioom weer doen wat goed is voor ons: helpen met onze spijsvertering, bestrijden van ziekteverwekkers, produceren van vitamines, en het stimuleren van ons immuunsysteem. Een gezond microbioom wordt de laatste jaren gelukkig steeds meer erkend als noodzakelijk voor een goede gezondheid.

Toch even de handen wassen

Maar hoe zit dat dan met al die adviezen die ons het veelvuldig gebruik van antibacteriële handgels en -zepen aanbevelen? Stop ermee! Dat was zelfs letterlijk de bewoording van de Nederlandse Gezondheidsraad. Ze zijn een ware nachtmerrie voor je immuunsysteem want je doodt hiermee op je handen ook álle goede bacteriën die jou juist zo goed beschermen tegen aanvallen van buitenaf!

Nu zou je kunnen denken dat je maar beter niet meer je handen kunt wassen. Het tegenovergestelde is waar! Het wassen van je handen is keer op keer bewezen als één van de beste manieren om ziekte en infecties te voorkomen. Alleen, als je handen te vaak gewassen worden, zal je veel van de beschermende oliën en bacteriën op je huid verliezen, waardoor je huid kan barsten en bloeden. Het is belangrijk om te beseffen dat je huid eigenlijk je primaire verdediging is tegen kwade bacteriën, niet de zeep.

Het komt zelden voor dat een ziektekiem op je huid een probleem veroorzaakt. Het is meestal alleen een probleem wanneer je ziektekiemen overbrengt naar je neus, mond of een open wond zoals een gebarsten huid. Dus obsessief wassen zal je risico om ziek te worden alleen maar vergroten door een ingang (scheurtjes) te bieden voor potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers.

Het beste kan je je handen wassen met water en een milde zeep zonder nare toevoegingen. Virussen worden namelijk het meest effectief gedood met water en zeep. Dit verwijdert het direct en effectief van de handen.

Je zou er je goed humeur bij verliezen

Wist je dat al die microben die jij meedraagt van enorme invloed zijn op je persoonlijke gezondheid? Ze beïnvloeden ons immuunsysteem, onze darmflora en spijsvertering, maar ook onze gedachten, gevoelens en gedrag. Ja je kan er zelfs je goed humeur bij verliezen.

“Je bent wat je eet” is een gezegde dat je volgens sommige wetenschappers echt vrij letterlijk mag nemen. Studies tonen aan dat de bacteriën in onze darmen zelfs onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Tot wel 95 procent van de hormonen die processen in ons lichaam sturen, wordt, al dan niet gedeeltelijk, gemaakt door darmbacteriën. Die spelen ook een belangrijke rol in het aanmaken van bepaalde neurotransmitters of geluksstofjes. Door de bacteriële productie van neurotransmitters als serotonine en dopamine verandert het gedrag en de stemming van de gastheer, ons humeur dus.

Verstoord geschrobd

Kortom, al dat overmatige gewas en geplas van ons verstoort het natuurlijke evenwicht van het zelfreinigend vermogen van de natuur behoorlijk. Wat het oog wil (een steriele leefomgeving) is niet wat ons lichaam nodig heeft (een gezond leefmilieu). Door overmatige hygiëne is het aantal allergieën en immuunziekten flink gestegen, als waren we allergisch geworden voor de natuur.

De opkomst van bacteriologische reinigingsmiddelen

De opkomst va bacteriologische reinigingsmiddelen is een trend met veel toekomstperspectief die zich de komende jaren verder zal gaan ontwikkelen. En dat is een goede zaak voor mens, dier en milieu.

De start van YOKUU

Zaadje geplant tijdens een studie biochemie

Joris Jansen, in wiens brein YOKUU ontsproot, is Industrieel Ingenieur Biochemie. Tijdens zijn studies werd eigenlijk al het zaadje geplant voor YOKUU. Een van de beste aspecten van de studie biochemie is dan ook dat je nieuwsgierigheid continu geprikkeld wordt. En dat gebeurt mede door zelf te onderzoeken en begrijpen hoe alles in elkaar zit.

Gedurende die onderzoeksperiodes raakte Joris helemaal in de ban van bacteriën. Zo onderzocht hij bacteriestalen uit de lucht en ontdekte van alles. Bijvoorbeeld dat kinderen die opgroeien op een boerderij en veel buiten spelen, omringd worden door een hoop bacteriën die goed voor hen zijn, waardoor ze een betere natuurlijke weerstand hebben. Het wekte zijn interesse voor de kwaliteit van de binnenlucht in huis.

Zo kwam hij er dan ook toe om tijdens zijn masterjaar zijn thesis te schrijven over de “Microbiële karakteristiek van binnenhuis luchtstalen”. Joris zag immers 10 jaar geleden al dat luchtmicrobiologie een nieuw, opkomend domein is dat niet alleen interessant is voor onze humane gezondheid, maar tegelijk ook kan leiden tot nieuwe biotechnologische toepassingen, zoals de ontdekking van tot dusver onbekende pigmenten en enzymen.

Ontwikkeling van de YOKUU-allesreiniger

Zoektocht naar goede bacteriën

Joris Jansen trok de bossen van de Vlaamse Ardennen in op zoek naar verschillende soorten reinigende bacteriën. Hij ging ervan uit dat er grotere en kleinere schoonmakers zijn onder onze microscopisch kleine eencellige vrienden, en dat elke bacteriesoort zijn eigen werkgebied heeft. In de bosgrond ontdekte hij inderdaad honderden verschillende stammen goedaardige bacteriën die voor zijn doel in aanmerking konden komen, elk met hun eigen natuurlijke werking. En dus nam hij ze allemaal netjes opgeborgen in proefbuisjes mee naar het labo om ze daar grondiger te onderzoeken.

Testen van de kampioenen onder de kampioenen

Vanzelfsprekend werd er grondig getest op de schoonmaakcapaciteit van de bacteriën, maar ook de natuurlijke veiligheid werd minutieus onder de loep genomen. Niets zou immers erger zijn dan grote schoonmaakkampioenen in te zetten die een donker kantje hebben en risico’s met zich meebrengen voor de veiligheid van mens, dier en milieu.

Uiteindelijk selecteerde Joris 5 schoonmaakkampioenen: “The Magnificent Five” van YOKUU. Veelzijdige goedaardige bacteriën die verschillende soorten organische vervuiling met verschillende soorten enzymen afbreken om zo een zo effectief mogelijke oppervlaktereiniging in gang te zetten.

Sommige bacteriën reinigen nu eenmaal beter dan andere. Dat komt omdat elke soort andere enzymen aanmaakt, en elk soort enzym dan weer op zijn beurt een andere type vervuiling afbreekt. Zo zijn er enzymen die vetten afbreken, andere die zetmeelverbindingen aanpakken, weer andere die eiwitten in het vizier nemen, enzovoort. Je kan je voorstellen dat de juiste combinatie van verschillende stammen van zuiverende superbacteriën leidt tot een optimale mix van gecreëerde enzymen die een maximale hoeveelheid organische vervuiling kunnen afbreken. En dat is waar Joris naar zocht… en vond.

De vijf kampioenen doorstonden alle veiligheidstesten en werden ook langdurig onderworpen aan proeven om hun overlevingskansen te bepalen. Alles met positieve resultaten, dus kon het proces van vermenigvuldigen gestart worden.

Superkampioenen kweken door fermentatie

Vervolgens wordt door middel van kweek door fermentatie op natuurlijke bodem deze kampioenenselectie vermenigvuldigd tot een heel leger van vele honderden miljarden schoonmaaksoldaatjes. Dit proces duurt overigens minder lang dan je zou kunnen vermoeden, want bacteriën hebben een exponentieel groeipotentieel.

Het fermentatieproces wordt vervolgens stilgezet, de goede bacteriën worden netjes gewassen en daarna gedroogd tot poeder.

Zo maken we de YOKUU-schoonmaakparel

Dat poeder zijn onze Magnificent Five in sporenvorm, en die worden dan samen met enkele additieven, zoals bruiselementen, samengeperst tot de enige echte YOKUU-schoonmaakparel!

Maar wacht even, sporen zei je, heeft dat iets met de trein te maken? Tuurlijk niet. Een spore is feitelijk een omhulsel voor onze bacterie waarin hij verkeert in rusttoestand en gedurende een lange periode (wel duizenden jaren!) ongunstige invloeden zoals hoge temperaturen, droogte, lage of hoge zuurgraad, en aanwezigheid van chemicaliën kan overleven. Onder gewone omstandigheden kan zo’n spore al binnen een uur uitgroeien tot normale cellen. En de voor YOKUU geselecteerde bacteriën doen dat zelfs in de helft van de tijd: ze worden al binnen een half uur actief nadat ze in aanraking komen met vloeistof.

YOKUU: hoe werkt dat, schoonmaken met bacteriën?

1 YOKUU-schoonmaakparel los je op in 300 ml water. In 1 zo’n parel zitten maar liefst 15 miljard schoonmaakkampioenen. In opgeloste vorm zitten er dan 50 miljoen schoonmaakkampioenen in amper 1 ml allesreiniger.

Het YOKUU-reinigingsmiddel verwijdert de dagelijkse vervuiling zonder chemische middelen. De goede bacteriën blijven ook nog eens veel langer nawerken om ervoor te zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans meer krijgen om zich aan het gereinigde oppervlak te hechten.

De sporen van de goede bacteriën in de YOKUU-schoonmaakparel zijn inactief en worden pas werkzaam als ze in aanraking komen met vloeistof. Ze komen dan als het ware uit hun slaaptoestand en gaan meteen aan de slag. Zodra je de YOKUU-allesreiniger vernevelt op een oppervlak, beginnen de goede bacteriën zich te voeden. Ze maken daarvoor gericht enzymen aan die de organische vervuiling die ze daar vinden, afbreken tot voeding voor de bacterie zelf. Voeding die dan niet langer beschikbaar is voor de slechte, pathogene bacteriën die daardoor hun groei afgeremd zien. Dat is overigens niet zomaar een detail, maar eerder een belangrijk gegeven: YOKUU doodt de slechte bacteriën niet, de allesreiniger zorgt er gewoon voor dat ze geen kans meer krijgen zich te voeden en concurreert ze gewoon weg.

YOKUU: een allesreiniger te gebruiken… als allesreiniger

Je kan YOKUU voor identieke doeleinden gebruiken als gelijk welke conventionele allesreiniger. In de keuken, de badkamer, om het stof af te nemen, op tafels en kasten, op het marmeren blad van je antieke dressoir, de linnen zetels van het salon of de spiegel in de gang. Op al die oppervlakken maakt de allesreiniger niet alleen proper, maar gaan de bacteriën de organische vervuiling omzetten tot voedsel voor zichzelf. Ook lastig te verwijderen organische vervuiling, zoals in de voegen in de doucheruimte of urine-aanslag in de toiletruimte, wordt door onze microscopisch kleine eencellige vrienden grondig aangepakt.

Bijkomend voordeel van de YOKUU-allesreiniger: geurbestrijding

Stank wordt vaak veroorzaakt door slechte bacteriën. Wanneer je de balans tussen goede en slechte bacteriën herstelt door het vermeerderen van de eerste, krijgen de slechte steeds minder kans om zich door te zetten. Dus ook minder kans om nare geurtjes te creëren. Vernevel YOKUU ook gerust in je schoenen. En ook op je jas als je in een omgeving bent geweest waar gerookt wordt of met de vrienden gezellig hebt zitten keuvelen rond de vuurkorf in hun tuin. Je kan je neus haast niet geloven als je merkt wat deze goede bacteriën in een nachtje voor je hebben gedaan!

En nog een bijkomend voordeel van YOKUU: de bacteriën werken nog heel lang na

… ook als jij al lang in je zetel lekker naar een film zit te kijken bij een glaasje wijn. De goede bacteriën van de YOKUU-allesreiniger blijven achter op de behandelde oppervlakken en blijven daar nog dagenlang verder actief. En dat betekent dat nieuwe vervuiling zichtbaar minder kans krijgt. Stof zal minder snel blijven liggen (want het wordt omgezet tot voedsel voor de Magnificent Five van YOKUU), en nieuw vuil hecht zich moeilijker aan de oppervlakken.

Yokuu is niet alleen thuis een ideale bondgenoot, maar zeker ook in ruimtes waar veel organische vervuiling ontstaat, zoals doucheruimtes, sauna’s, sportcomplexen, of veelbezochte toiletruimtes. Hier heb je echt het meeste waar voor je geld. Maar wat dacht je van huishoudens met kinderen en/of dieren? Ook voor hen maken de krachtpatser-bacteriën van YOKUU het leven makkelijker en… aangenamer!

Ecosysteem in huis

De goede bacteriën van YOKUU helpen bij het creëren van een evenwichtig ecosysteem binnenshuis. Spray, laat een paar seconden inwerken, en veeg na met een doek. Meer is er niet nodig om je huis schoner en gezonder te maken.

YOKUU: een niet alledaagse allesreiniger voor de alledaagse schoonmaak. Wil jij er ook mee aan de slag? Klik dan snel hier.